Φωτογραφία της NASA δείχνει μια πόλη με τείχη χτισμένη στον Άρη; (φωτο)


Φωτογραφία της NASA δείχνει μια πόλη με τείχη χτισμένη στον Άρη; (φωτο)
Τον γύρο του αγγλόγλωσσου διαδικτύου κάνει ο ισχυρισμός «κυνηγών» UFO, ότι είδαν σε φωτογραφίες της NASA από την επιφάνεια του Άρη τα ερείπια μιας περιτειχισμένης πόλης.
  Πράγματι, σε μια φωτογραφία της NASA που διακινείται -και αναδημοσιεύει και η βρετανική Express- φαίνεται μια κορυφογραμμή ενός βραχώδους όρους που μοιάζει με μια πόλη με τείχη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το όχημα Curiosity Rover της NASA και όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε μεγάλο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εάν υπήρχε, ή συνεχίζει ακόμα να υπάρχει, πολιτισμός στον Άρη.



nana_mars

Συνήθως τα περισσότερα «κατασκευάσματα» που βλέπουν διάφοροι σε φωτογραφίες της NASA από την Άρη αποδεικνύεται ότι οφείλονται στηνπαρειδωλία.

Παρειδωλία ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Η λέξη αυτή προέρχεται από το πρόθημα «παρά» (αντί, εκτός αλλά και σε αντίθεση με) και το Αρχαίο Ελληνικό ουσιαστικό «εἴδωλον» που σημαίνει μη πραγματική εικόνα, αναπαράσταση, ομοίωμα.

Παραδείγματα παρειδωλίας είναι η αναγνώριση προσώπων στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης και η ακρόαση μηνυμάτων κατά την ανάποδη αναπαραγωγή ηχογραφήσεων.

Ωστόσο, οι οπαδοί της θεωρίας που υποστηρίζει ότι στον Άρη τουλάχιστον υπήρξε πολιτισμός, ισχυρίζονται ότι αυτή η φωτογραφία είναι ξεκάθαρη σε αυτό που δείχνει.

Επειδή η NASA δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν αυτό που βλέπουμε είναι μια αρειανή καστροπολιτεία, μάλλον η συγκεκριμένη φωτογραφία θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο έντονης συζήτησης για πολύ καιρό.