Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές


Η Γαλλία μετράει έναν ατελείωτο κατάλογο τρομοκρατικών χτυπημάτων καθώς είναι η χώρα με την μακροβιότερη ιστορία
τυφλών χτυπημάτων. Με αφορμή την επταπλή επίθεση της 13ης Νοεμβρίου,ας δούμε  τα σημαντικότερα τρομοκρατικά χτυπήματα της σύγχρονης ιστορίας της.


Στις 24 Δεκεμβρίου του 1800 θα χάσουν την ζωή τους 22 άνθρωποι και θα τραυματιστούν πάνω από 50 σε ενέδρα που είχαν οργανώσει στο Παρίσι φιλομοναρχικοί κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.


Γαλλία, εδώ που γεννήθηκε η τρομοκρατία το 1800



24 Δεκεμβρίου 1800, παραμονή Χριστουγέννων στο Παρίσι.
Η άμαξα του Πρώτου Ύπατου και μετέπειτα αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα Βοναπάρτη, κατευθύνεται προς το θέατρο της Όπερας όπου θα έκανε πρεμιέρα «Η Δημιουργία» του Χάιδν. Μέσα στην άμαξα πέρα από τον υπουργό πολέμου συνοδεύουν τον Βοναπάρτη και δύο κορυφαίοι στρατηγοί του. Σε μία δεύτερη άμαξα που ακολουθεί βρίσκεται η συζύγου του Ιωσηφίνα η οποία συνοδεύεται από την έγκυο στον όγδοο μήνα αδελφή της ενώ ακολουθούν δύο ακόμη άμαξες με φρουρά. Περιμετρικά από τις άμαξες κάλπαζαν γρεναδιέροι.
Λίγο πριν φτάσει στον τελικό της προορισμό, στην οδό Saint Nicaise η τρομοκρατία θα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στην ιστορία. Έως τότε ο συνήθης τρόπος για να βγάλεις από την μέση ένα μισητό πρόσωπο ήταν ή το μαχαίρι ή το δηλητήριο. Οι σκοτεινοί αντίπαλοι του Βοναπάρτη είχαν σχεδιάσει εδώ και δύο μήνες ένα μεγαλύτερο χτύπημα ώστε να είναι σίγουροι ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να υπολογίζουν ζωές τρίτων. 
Δημιούργησαν μία βόμβα γεμίζοντας ένα ολόκληρο βαρέλι με πυρίτιδα, καρφιά και πέτρες. Την φόρτωσαν σε μία άμαξα και περίμεναν να περάσει αυτή του Υπάτου και της συνοδείας του. Για να παραμείνει η παγιδευμένη άμαξα στην θέση τους επιστράτευσαν ένα κορίτσι 14 χρονών, την Πενσέλ που πουλούσε κουλούρια και την επέλεξαν ως την πιο αθώα που δεν θα κινούσε υποψήφιες. Έναντι 12 νομισμάτων της ζήτησαν να κρατήσει σταθερό το άλογο για κάμποση ώρα.

Γύρω στις 8 και όταν φάνηκε από το βάθος να καταφθάνει η άμαξα του Βοναπάρτη ένας εκ των συνωμοτών άναψε το φιτίλι και απομακρύνθηκε με σταθερό και γοργό βήμα από τον τόπο που από «Άγια νύχτα» σε λίγα λεπτά θα μετατρέπονταν σε «Νύχτα της Κολάσεως». Η άμαξα του Βοναπάρτη και της συνοδείας του είχε περάσει ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιηθεί η βόμβα η οποία τραυμάτισε τον τελευταίο γρεναδιέρο της φρουράς και σκότωσε ένα από τα άλογα της άμαξας που επέβαινε η Ιωσηφίνα. Το χτύπημα στοίχισε την ζωή σε 22 αθώους. Η μικρή Πενσέλ διαμελίστηκε ενώ τραγικό θάνατο βρήκαν περαστικοί καθώς και πελάτες ενός καφέ που μπροστά του βρίσκονταν η παγιδευμένη άμαξα.
Τι δεν πήγε καλά για τους τρομοκράτες; Σύμφωνα με μία εκδοχή η ταχύτητα που ανέπτυξε ο αμαξάς του Βοναπάρτη και σύμφωνα με μία άλλη η υγρασία που εμπόδισε το φιτίλι να καεί στους χρόνους που είχαν προϋπολογίσει. Ποιοί ήταν οι τρομοκράτες; Φανατικοί μοναρχικοί οι οποίοι με την βοήθεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν καταστρώσει το σχέδιο εξόντωσης του Ναπολέοντα. Στην γκιλοτίνα που οδηγήθηκαν, λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή αναφώνησαν «για τον βασιλιά». 

Στις 28 Ιουλίου του 1831 ο Τζουζέπε Μάρκο Φιέσι οργανώνει επίθεση κατά του βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου Ι στήνοντας ένα μηχανισμό με εκρηκτικά και όπλα.

Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον δρόμο όπου θα περνούσε ο βασιλιάς για την ετήσια επιθεώρηση τη Εθνικής Φρουράς στο Παρίσι. Στην επίθεση έχασαν την ζωή τους 18 άτομα, οι περισσότεροι κορυφαίοι στρατιωτικοί ενώ ο βασιλιάς είχε ένα επιπόλαιο τραύμα.

Το 1858, στο Παρίσι ο Ιταλός εθνικιστής Φελίτσε Ορσίνι (σ.σ. το όνομα του φέρει σήμερα αυτοαποκαλούμενος επανασταστικός πυρήνας στην Ελλάδα) μαζί με δύο συνεργούς του θα πετάξουν βόμβες στην άμαξα του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ' και της αυτοκράτειρας Ευγενίας κατά την μετάβαση τους στην όπερα. Από την έκρηξη θα σκοτωθούν 8 άτομα και θα τραυματισθούν 106 ανάμεσα τους και το ζεύγος των εστεμμένων.

Ο Εμίλ Ενρί, για τον οποίο το BBC αναρωτιέται εάν είναι αυτός ο πρώτος τρομοκράτης στην σύγχρονη ιστορία, θα τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας Carmaux του 1892. Η βόμβα θα εκραγεί μετά την μεταφορά της σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 5 αστυνομικούς. Δύο χρόνια αργότερα ο Ενρί θα τοποθετήσει βόμβα στο παριζιάνικο καφέ Terminus σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας 20. Θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα σε ηλικία 21 ετών.



Στον 20ο αιώνα τα πρώτα σημαντικά τρομοκρατικά χτυπήματα είχαν να κάνουν με την ανεξαρτησία της Αλγερίας. 

Το πλέον πολύνεκρο, πριν τα γεγονότα του 2015, καταγράφεται στις 18 Ιουνίου του 1961 όταν γαλλική παραστρατιωτική οργάνωση παγιδεύει την αμαξοστοιχία που κινούνταν από το Στρασβούργο προς το Παρίσι σκοτώνοντας πάνω από 28 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100. Το γεγονός αποσιωπήθηκε εκείνες τις ημέρες, για λόγους εθνικής ασφάλειας, από την γαλλική κυβέρνηση και τον Τύπο. Την επόμενη χρονιά δύο ακόμη χτυπήματα της ακροδεξιάς οργάνωσης OAS που υπερασπίζονται την παραμονή των Γάλλων στην Αλγερία θα στοιχίσουν την ζωή σε επτά ανθρώπους και θα τραυματίσουν 59.





Η δεκαετία του '70 άνηκε στον Κάρλος το Τσακάλι. 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 θα ρίξει χειροβομβίδα στον περίβολο του Drugstore Publicis από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 34. Μερικούς μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 1975 είναι ο εκτελεστής δύο αποτυχημένων τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων με ρουκέτες στα αεροπλάνα της ισραηλινής Ελ Αλ, στο Ορλί, όπου τραυματίστηκαν 24 άτομα. Ο Κάρλος θα επιστέψει ξανά σε αιματηρή δράση στην Γαλλία όταν τον Μάρτιο του '82 θα εκραγεί βόμβα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι Τουλούζι. Από την επίθεση αυτή θα χάσουν την ζωή τους 5 άνθρωποι και θα τραυματισθούν 29.





Στις Ιουλίου 1983, αρμενική τρομοκρατική οργάνωση, αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη μηχανισμού σε βαλίτσα που βρίσκονταν στο check in της Turkish Airlines στο αεροδρόμιο Ορλί. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν οκτώ, ανάμεσα τους και ένας Ελληνοαμερικάνος, και τραυματίστηκαν 55.





Στα μέσα της δεκαετίας '90 η Γαλλία αναστατώνεται από την δράση στο έδαφος της Ένοπολης Ισλαμικής Ομάδας (GIA) που συμμετέχει στον εμφύλιο στην Αλγερία. O ισλαμικός φόβος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του με δύο χτυπήματα στο παρισινό μετρό τον Ιούλιο και τον Οκτώβρίο του 1995 με οκτώ νεκρούς και 150 τραυματίες. Ένα χρόνο νωρίτερα η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει αεροπειρατεία με 7 νεκρούς και 25 τραυματίες σε αεροσκάφος της Air France.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η πλέον αιματοβαμμένη από τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία. Το 2015 με το χτύπημα στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και το πολλαπλό χτύπημα το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι από τα δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα τα προηγούμενα 214.



news247