«Η ΕΛΛΑΔΑ ANTIMETΩΠΙΖΕΙ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛHMA ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ» Με «μοντέλο Κύπρου» και... τραπεζική αργία απειλεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε σήμερα ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, γεγονός το οποίο εξώθησε την Αθήνα να απαντήσει ότι δεν εκβιάζεται. 

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup απάντησε αρνητικά.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws, τόνισε ότι «η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται». 

«Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει —αυτό τουλάχιστον μου λένε— μειώνονται καθημερινά. Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ. 


 

Νωρίτερα ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε τον Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που τον οδηγούν να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν αρμόζουν στον ρόλο αυτό. Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα δεν θεωρεί απαραίτητο να υπενθυμίσει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι “δεν εκβιάζεται”. 

Σενάρια... Κύπρου για την Ελλάδα

Για σενάριο Κύπρου και στην Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit, μίλησε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο. Εάν η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο όπου έκλεισαν οι τράπεζες. 

Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιδεινώνεται, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η ανάκαμψη της Ελλάδας πήγε εξαιρετικά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω την Ευρωζώνη αλώβητη και να την ενισχύσω και σε αυτό θα επικεντρωθώ», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Υποστήριξε, δε, ότι οι μεγαλύτερες περικοπές που ήταν να γίνουν στην ελληνική οικονομία έχουν ήδη γίνει. «Εχουν πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε μπορούν να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Το σημαντικότερο θέμα είναι να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό σε έλεγχο και να μην τον αφήσουμε να επιδεινωθεί», είπε. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος παραμένουν μια σημαντική, αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Σαββατοκύριακο το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. 

Στη γερμανική κυβέρνηση, έλεγε το δημοσίευμα, σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.
 


ΠΗΓΗ